<< Chapter < Page Chapter >> Page >

Diferències entre lms i ple

Els Sistemes de Gestió de l'Aprenentatge ( Learning Management Systems o LMS) solen ser plataformes de caire generalista, emprades per desenvolupar entorns d'aprenentatge de tot tipus de matèries. Un exemple de LMS àmpliament usat és Moodle. En canvi, els PLE són un tipus de plataformes orientades a un model d'aprenentatge específic. S'especialitzen en determinades àrees de coneixement i poden servir de complements a les plataformes genèriques.

Els PLE no han estat concebuts com a plataformes educatives en un sentit estricte, però estan basades en el model d'aprenentatge sòcio-constructivista dins el qual l'estudiant és el protagonista del seu procés d'aprenentatge, en col·laboració amb altres persones .

Hi ha una estreta relació entre els PLE i l'anomenada web 2.0 , en la qual els usuaris no son mers consumidors d’informació, sinó també creadors (Fernández-Pampillon, 2009).

Components d'un ple

La metodologia PLE es basa en la utilització de les possibilitats que ens dóna internet d’utilitzar un conjunt d'eines gratuïtes, recursos, fonts d'informació i contactes amb persones per aprendre i desenvolupar-nos personal i professionalment a l'entorn del nostre objecte d'interès .

Així, cultivar un PLE suposa que cada persona, d'acord amb els seus interessos i motivacions, porta a terme tres accions bàsiques a través de les quals construeix coneixement: cercar, elaborar i compartir . No són tres accions seqüencials sinó cícliques i estretament interrelacionades. Moltes eines, de fet, serveixen alhora per fer més d'una tasca (en un bloc, per exemple, elaborem la informació i, alhora, la compartim i podem interactuar amb altres persones a través dels comentaris).

Per realitzar aquestes tasques utilitzem una sèrie d'eines ben diverses que podem classificar en tres grups (Castañeda i Adell, 2013):

1. eines i estratègies de cerca d'informació

Ens permeten obtenir i filtrar informació provinent de diferents fonts. D'aquesta tasca n'obtenim diferents objectes, com ara articles, posts, presentacions, arxius de vídeo o àudio, etc. Exemples de les eines de cerca i captura que podem utilitzar són els motors de cerca (Google, Yahoo...), els llocs de publicació de tercers (blocs, wikis...), els repositoris i bases de dades, els mitjans de comunicació digitals, tot tipus de webs i portals generalistes o especialitzats, els canals RSS, les newsletters, entre d’altres. En aquest grup hi inclouríem també eines que ens permeten emmagatzemar la informació de manera ordenada i significativa, com ara els marcadors socials o aplicacions com Evernote.

2. eines i estratègies d'elaboració

Són aquells entorns o aplicacions que ens permeten, a partir de la reflexió i l'aportació personal, ordenar i elaborar la informació obtinguda. Això implica realitzar tasques com:

  • Redacció de textos : mitjançant suites ofimàtiques d'escriptori (Open Office, Microsoft Office...) o directament a la xarxa (Google Drive, Blogger, Wordpress, Wikis...).
  • Edició d'objectes multimèdia i presentacions : edició d'imatges, vídeos o àudios capturats a la xarxa o enregistrats pel propi usuari. Exemples d'aplicacions per a aquestes tasques serien Power Point, Prezi, Photoshop, Flash, programes per a l’edició de vídeo i àudio, etc.
  • Elaboració de mapes conceptuals, cronogrames o objectes similars mitjançant eines locals o en línia, com ara Mind24, Dipity, etc.

Get Jobilize Job Search Mobile App in your pocket Now!

Get it on Google Play Download on the App Store Now




Source:  OpenStax, Entorns personals d'aprenentatge (ple). OpenStax CNX. Nov 11, 2014 Download for free at http://legacy.cnx.org/content/col11720/1.1
Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google Inc.

Notification Switch

Would you like to follow the 'Entorns personals d'aprenentatge (ple)' conversation and receive update notifications?

Ask